På grillen

Nyhet "På grillen"


Grillat med grekisk touch

Här nedan ser ni en härlig kombo av mat med grekisk touch.

Köttet är tjocka revben som har marinerats i lika delar mushroom soya och sötsur chilisås (ja, jag vet - det använder vi jämt men det är superenkelt och jättegott!).

Till detta serverades gräddkokt potatis, en "sallad" med skivade tomater, skivad mozarellaost och skivad rödlök som varvades på ett uppläggningsfat. Den kalla såsen består här av grekisk yoghurt och flytande honung, mängd efter smak... Oliver är ju också en självklar "gäst" när man vill ha grekisk touch på maten.

Gräddkokt potatis är väldigt enkelt att göra och blir väldigt gott! Skrubba potatisen och behåll så mycket skal som möjligt. Fördela potatisen i en ugnsfast form, strö över flingsalt. Häll på ca 5 dl grädde eller så mycket så att potatisen knappt täcks. Sätt in formen i 225 grader i ca 30-40 min tills täcket är gyllenbrunt. Klart att servera!





Att grilla är ett väldigt bra och nyttigt sätt att tillaga mat. Nästan all mat går att tillaga på grillen, idag finns också mycket tillbehör såsom wokpanna, fiskhalster mm till grillen.

Ett tips för er som tycker om att grilla fisk är att köpa ett teflonnät att lägga på grillens galler och sedan grilla fisken på nätet. Då fastnar det inte i grillgallret och eftersom fisk lätt kan falla sönder när den är klar så hindras även maten att hamna på glöden. Teflonnät finns oftast att köpa på marknader, men även på andra ställen.

Laxkotletter eller laxfjärilar är perfekt grillmat eller varför inte en hel/halv laxsida. Lägg skinnet neråt och krydda med chilisalt eller citronpeppar. En kall senapsås (se Kalla såser) och färskpotatis till fisken och lyckan är gjord! Ett kallt glas vitt vin till är inte fel, min nya favorit är LEVA. Barnen får lyxdricka, som det heter hos oss. Alltså sötdricka/läsk med bubbel.

Hemmagjorda hamburgare är en annan favorit i vår familj! Köp ett paket med blandfärs eller nötfärs och gör biffar direkt från paketet. Grilla burgarna när köttet inte längre är kylskåpskallt. Under tiden biffarna grillas görs tillbehören i ordning: hamburgerbröd, ketchup, dressing (se Kalla såser), lökringar, bostongurka, ostskivor, skivade tomater. Sen är det bara att hugga in! Till hamburgare passar en kall öl allra bäst! Barnen får lyxdricka om det är fredag eller lördag.

Kött är också alltid gott att grilla. Hos oss är favoriterna ryggbiff eller fläskkarré. Ryggbiffen har inte lika mycket synligt fett som fläskkarrén, men det är inte mycket kött som går upp emot en fin karréskiva som legat på grillen. En supersnabb och enkel marinad är lika delar soja och sötsur chilisås (tack Jonny för receptet!). Till fyra skivor kött går det endast åt 1/4 dl soja och 1/4 dl sötsur chilisås. Marinaden är väldigt dryg och blandar man i en plastpåse är det lätt att fördela marinaden på köttskivorna. Till köttet är det gott att ha vitlöksbröd, antingen hemmagjort eller färdigköpt från frysdisken i affären. En god grönsallad med matvete och bönor i gör måltiden till en höjdare! Kall sås med senap passar bra till grillat kött (se Kalla såser).

Kycklingfiléer är oerhört gott att grilla! Ta samma marinad som ovan, funkar lika bra till kyckling. Är filéerna helt tinade är kycklingen färdiggrillad på 15-20 min. Klyftpotatis i ugn, gärna hemmagjorda med skal på, passar alldeles utmärkt till. Klyfta tvättade potatisar och lägg på bakplåtspapper. Ringla över olivolja eller annan olja och blanda runt. Kör i varmluftsugn på 230 grader i ca 35 min. Strö över flingsalt när potatisklyftorna kommit ur ugnen. En kall sås med soltorkade tomater och basilika är gott som tillbehör (se Kalla såser).

Nedan ser ni en härlig grilltallrik där köttet är fläskytterfilé. Övriga delar av tallriken är hemmagjorda klyftpotatis (se ovan), ugnsrostade rotfrukter (se Bra val), grönsallad och kall sås med soltorkade tomater och basilika (se Kalla såser). Mums, det var gott! Dagen till ära grillade vi lite champinjoner i överbliven marinad också, gott!

De flesta grönsaker går att lägga på grillen eller varför inte göra grillspett! Spetten är väldigt bra till barnen och det är enkelt att peta på lite korvbitar och köttbullar och sen lägga på grillen. Om ni gör både grönsaker och köttspett, tänk på att grilla dom på olika pinnar då de behöver olika tid på grillen.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)