Midsommar

Nu när midsommar närmar sig med stormsteg så skall jag bjuda på ett recept på en Silltårta som jag har gjort i mer än 15 års tid. Har letat och letat efter bilder på tårtan men tyvärr inte hittat några än. Om och när jag hittar en bild skall jag lägga ut den omgående. Jag rekommenderar verkligen att prova denna till midsommar. Den gör succé!!

Silltårta

Från början dekorerade jag tårtan med senapsill, löksill och tomatsill. Numera har jag hittat andra favoritsillar och väljer därför dem till garneringen. Du kan välja dina favoriter. Svartvinbärssill finns inte i alla fabrikat i stora burkar, men jag brukar hitta den i lösvikt hos en del fiskhandlare. Bengts Fisk inne på Coop Kållered har den godaste hittills.

På ett buffébord räcker silltårtan till ca 12-14 personer.

Ingredienser

6-pack hönökaka
1 stor gul lök
5 dl riven ost med smak
3-4 dl gräddfil
6 st ägg
1 burk majonnäs
1 stor burk svartvinbärssill
1 stor burk skärgårdssill
1 liten burk löksill
1-2 rödlökar
svartpeppar
smör
finhackad isbergssallad
gräslök
färsk dill

Gör så här

Börja med att hårdkoka äggen. Riv osten, hacka den gula löken och skär den röda löken i ringar.

Lägg ihop två halvor av brödet till en rundel. Smöra hela och "limma" lite extra i skarven. Täck brödet med den rivna osten och den hackade löken. Bred ut gräddfilen ovanpå osten/löken. Ett tips är att klicka ut gräddfilen för att inte osten och löken skall "åka runt" för mycket när gräddfilen breds ut. Lägg sedan ett nytt lager med bröd ovanpå, med skarven åt ett annat håll än första lagret. Smöra brödet. Skiva äggen och fördela ut, strö över svartpeppar. Bred ut majonnäsen ovanpå äggen. Lägg sedan de sista halvorna överst, försök vrida skarven ytterligare en gång. Smöra och fördela den finhackade salladen på smöret. Nu till garneringen.

Lägg en cirkel av svartvinbärssillen i ytterkant av tårtan med den korta sidan på sillbitarna utåt. Innanför den cirkeln lägger du sedan skärgårdssillen på samma sätt och sist löksillen längst in i mitten. Lägg rödlöksringarna omlott i en cirkel ovanpå sillen. Klipp gräslök jämt över hela tårtan. Till sist lägger du ut dillvippor i samma cirkel som rödlöken. Klart!

Om du väljer att göra silltårtan till midsommar får du gärna ge ett utlåtande i min gästbok, www.annicasmattips.nu/gastbok.

Trevlig midsommar!!

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)