Fredagsmysmat

Nästan alla ser fram emot veckans höjdpunkt, fredag kväll! Men vad skall vi äta? Maten skall helst inte ta så lång tid och det får gärna ha lite festkänsla och det skall passa alla i en familj.

Här kommer några av mina egna favoriter på fredagarna. Varsågoda!  

 

Tacogratin

Detta är min absoluta favorit som mysmat på fredagar! Det är också en uppskattad rätt hos övriga familjemedlemmar. Jag har introducerat den till flera av våra vänner och även kollegor, vilka alla har uppskattat den lika mycket. Hoppas du och din familj tycker om den! Till en familj en fredag kan receptet halveras, om familjen består av två vuxna och två barn. Annars passar rätten till sex vuxna. Den är väl tilltagen, men det brukar gå åt! Annars går det alldeles utmärkt att värma på och äta nästa dag igen!

  

Ingredienser

800 g nötfärs
2 påsar tacokrydda alt fajitakrydda
5 dl cremé fraiche
300 g naturell philadelphiaost
3 dl riven ost
tärnad paprika i tre olika färger
smör

Tillbehör: nachochips, tacochips & en härlig grönsallad

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda cremé fraiche med philadelphiaost, bred ut krämen i en ugnsfast form. Bryn färsen i smör och krydda enbart med tacokryddan. Som alternativ går även fajitakrydda alldeles utmärkt. Fördela färsen över ostkrämen och lägg på paprikatärningar. Strö till sist ut den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg och ostkrämen är varm. Servera med olika typer av chips, efter smak, samt en härlig grönsallad.

Tips: För att få lite extra "drag" i rätten så välj en påse med het tacokrydda och en med originalstyrka. Ostkrämen mildar upp det hela ändå.

Obs! Vatten skall inte tillsättas till färsen och kryddorna, som det står på kryddpåsarna. Gratinen blir då för blöt.

 

Kycklingfyllda tortillabröd

Väldigt enkel och god mysmat på fredagar! Välj den het med chilitomater eller mild med vanliga krossade tomater. Om rätten görs med vanliga tomater går det också bra att blanda i 1/2-1 tsk sambal oelek.

  

Ingredienser

3-4 kycklingfileér
2 brk krossade tomater (med fördel italienska)
8 tortillabröd, stor storlek
2 dl riven ost
2 avocado
4 färska tomater
1 rödlök
1-2 msk tomatpuré
citronsaft
smör
salt & peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tina och tärna kycklingfileérna. Stek tärningarna i smör, salt & peppar. Häll över krossade tomater och blanda ner tomatpuré. Fördela 1/8 av röran på ett tortillabröd, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gör likadant med resterande röra och bröd. Strö över den rivna osten och sätt in i ugnen. Låt stå tills osten har smält och fått lite färg.

Under tiden: skär avocado, rödlök och färska tomater i små bitar. Droppa i lite citronsaft så att avocadon inte blir brun. Ta med fördel ur kärnorna i tomaterna. Blanda ihop grönsakerna och servera till de fyllda tortillabröden.

 

Köttfärsrulle

Den här rätten uppskattas mycket av barnen. En hel rulle är mycket för fyra personer, men går alldeles utmärkt att äta även dagen efter.

Ingredienser

Köttfärsröra

600 g nötfärs
1 gul lök
2 brk krossade tomater (med fördel italienska, varav en med chili)
1 msk tomatpuré
1 dl cremé fraiche
1 st svampbuljongtärning
2 tsk Mushroom soja
några stänk av kulörsoja
salt & peppar
smör

Ugnspannkaka

2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl fullkornshavregryn
1 tsk salt
5 ägg
8 dl mjölk
1 msk flytande smör

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med pannkakan. Blanda mjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt äggen och vispa till en tjock smet. Späd smeten med mjölken, lite i taget. Blanda i flytande smör. Grädda i ugnen ca 30-35 min i långpanna på ett teflonbelagt bakplåtspapper. Under tiden pannkakan gräddas gör du köttfärssåsen.

Hacka löken och fräs ihop med färsen. Blanda i övriga ingredienser, låt puttra en stund. Lägg ett stort ark med aluminiumfolie på en stor skärbräda. Stjälp upp pannkakan på folien med den fina sidan neråt mot folien, bred ut köttfärsröran men lämna en smal ram runt om. Rulla ihop som en rulltårta, "följ med" med folien runt om och svep till sist in hela rullen i folien. Vid servering drar man bort så mycket folie som behövs för varje bit. På så sätt bibehålls värmen väldigt bra. Servera med ett gott surdegsbröd, smör o ost samt en god sallad med mycket härliga färger!

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)