Kyckling

Ni som har läst Om mig  vet att jag är mycket förtjust i kyckling. Ett tag lagade jag nästan bara kycklingrätter. Efter hand har jag varierat mig lite, men kyckling är fortfarande väldigt gott att äta och ganska lätt att tillaga. Det man skall tänka på är att alla redskap som används till rå kyckling måste diskas omgående för att inte sprida eventuell smitta. Men är man noga med det så är det inga problem!

Under rubriken På grillen finns lite tips på kyckling för härliga grillstunder. Här nedan hittar ni recept på lätta och ganska snabba kycklingrätter.

Min absoluta favorittillagning av kyckling är i varmluftsugn direkt ifrån frysen. Inget kladd, lätt att hålla koll när de är färdiga och kryddorna går att variera hur enkelt som helst. Då sätter vi väl igång?!

 

Tillagning av frysta kycklingfiléer i varmluftsugn

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg de frysta kycklingfiléerna i en långpanna. Rör ihop 1/2 dl olja, 1/2 dl soja, salt & peppar. Pensla blandningen på filéerna och sätt in i ugnen. Efter 50 minuter är det klart, ta gärna ut och skär i en filé för att vara helt säker. Men bara fem minuter för lång tid kan göra kycklingen en aning torr.

Tillbehör är helt valfritt, det mesta passar till. Däremot använder jag ibland skyn som finns i långpannan som smaksättare i sås. För recept på sås ibland, se Varma såser.

 

Kycklinggryta med pasta

I den här rätten är det Arla som står för smaken i grytan, snabbt och enkelt att få till en god måltid när man vill äta NU!  

Ingredienser 

4 kycklingfileér
4 dl smaksatt cremé fraiche, ex tomat & basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk paprikapulver
krossat flingsalt & vitpeppar
smör

Gör så här

Strimla eller tärna kycklingfileérna och bryn dem i smöret. Ju större bitar, desto längre stektid. Krydda med paprikapulver, pressad vitlök. Blanda runt. Tillsätt cremé fraiche och smaka av med salt & peppar. Späd eventuellt med mjölk eller grädde.

Koka en "kul" bandspagetti att servera till kycklingen. Gör också en färgrik sallad som tillbehör.

Smaken på cremé fraichen går lätt att byta ut, det finns mycket att välja på i mejerikylen i affärerna. Tänk på att allt inte passar ihop med t.ex. paprikapulver. Men prova er gärna fram!

 

Kyckling med vitlök, mjukost och pasta

Vitlök och mjukost är en härlig kombo i denna pastarätten.

 

Ingredienser 

4 kycklingfiléer
400 g philadelphiaost
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1/2 kruka finhackad bladpersilja
salt & vitpeppar
smör

Gör så här

Strimla eller tärna kycklingfiléerna och bryn dem i smöret. Små bitar kräver mindre stektid, större bitar - längre tid. Krydda med salt & peppar och pressad vitlök. Blanda runt. Tillsätt osten och grädden. Låt puttra en stund och smaka av. Red eventuellt såsen, men gör det alldeles i slutet innan servering. Blanda till sist ner persiljan. 

Koka en härlig bandspagetti att servera till kycklingen. Gör också en god sallad som tillbehör.

 

Kycklingfyllda tortillabröd

Enkel och väldigt god mat med lite lyxkänsla! Välj den het med chilitomater eller mild med vanliga krossade tomater. Väljer man milda tomater går det bra att hetta upp med 1/2-1 tsk sambal oelek.

  

Ingredienser 

3-4 kycklingfiléer
1/2-1 brk krossade tomater (med fördel italienska)
1 brk tomatsalsa, Medium hot
8 tortillabröd, normal storlek
2 dl riven ost
2 avocado
3 färska tomater
1 rödlök
1/2 dl cremé fraiche
smör
salt & peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Tina och tärna kycklingfileérna. Stek tärningarna i smör, salt & peppar. Häll över krossade tomater och tomatsalsan och blanda ner cremé fraichen. Fördela 1/8 av röran på ett tortillabröd, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gör likadant med resterande röra och bröd. Strö över den rivna osten och sätt in i ugnen. Låt stå tills osten har smält och fått lite färg.

Under tiden: skär avocado, rödlök och färska tomater i små bitar. Ta med fördel ur kärnorna i tomaterna. Blanda ihop grönsakerna och servera till de fyllda tortillabröden.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)