Köttfärs

I en barnfamilj är köttfärs i någon form alltid välkommen mat. Det kan varieras i all oändlighet och nedan har jag valt att skriva om de mest förekommande rätterna i vår familj. Gulaschsoppan fick vi smaka på hos våra kära grannar och har blivit en storfavorit även hos oss. Den blir inte exakt lika i smaken från gång till gång, det enda man vet är att den blir god!

Het gulaschgryta med köttfärs

Den här grytan blir allra godast om den får puttra ett par tre timmar på spisen. Detta receptet räcker till cirka sex personer.

Ingredienser 

800 g nötfärs
3 köttbuljongtärningar
1,5 l vatten
8 medelstora potatisar av mjölig sort
2 burkar krossade tomater, varav en med chili
1 msk tomatpuré
chilipulver
cayennepeppar
paprikapulver
grovmalen svartpeppar

vitlök
salt & vitpeppar
soja
smör
cremé fraiche

bröd

Gör så här

Bryn färsen i smör tills helt genomstekt. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt övriga kryddor (några stänk av varje) samt pressad vitlök och vänd runt ett par minuter. Häll i 1,5 liter vatten och de krossade tomaterna. Tillsätt tomatpurén. Skala potatisen och skär i ganska små bitar. Vänd ner i grytan. Slå i några stänk av soja som ger färg. Låt allt puttra ett par tre timmar för att få riktigt god smak av alla kryddor. Späd eventuellt med mer vatten. Till sist brukar jag ta en potatisstomp och pressa lite i grytan för att få sönder de sista potatisbitarna.

Servera grytan rykande het med cremé fraiche och bröd som tillbehör. Dricka till barnen och en kall, god öl passar till de vuxna - lyckan är gjord!  

 

Tacogratin

Här kommer den igen... Eftersom den består av köttfärs hamnar den även under den här rubriken och inte bara under Fredagsmysmat. Den är väl tilltagen, men det brukar gå åt! Detta receptet passar till sex vuxna.

Ingredienser

800 g nötfärs
2 påsar tacokrydda alt fajitakrydda
5 dl cremé fraiche
300 g naturell philadelphiaost
3 dl riven ost
tärnad paprika i tre olika färger
smör

Tillbehör: nachochips, tacochips & en härlig grönsallad

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda cremé fraiche med philadelphiaost, bred ut krämen i en ugnsfast form. Bryn färsen i smör och krydda enbart med tacokryddan. Som alternativ går även fajitakrydda alldeles utmärkt. Fördela färsen över ostkrämen och lägg på paprikatärningar. Strö till sist ut den rivna osten. Gratinera i ugnen tills osten fått fin färg och ostkrämen är varm. Servera med olika typer av chips, efter smak, samt en härlig grönsallad.

Tips: För att få lite extra "drag" i rätten så välj en påse med het tacokrydda och en med originalstyrka. Ostkrämen mildar upp det hela ändå.

Obs! Vatten skall inte tillsättas till färsen och kryddorna, som det står på kryddpåsarna. Gratinen blir då för blöt.

 

Köttfärsrulle

Den här rätten uppskattas mycket av barnen. En hel rulle är mycket för fyra personer, men går alldeles utmärkt att äta även dagen efter.

Ingredienser

Köttfärsröra

600 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 svampbuljongtärning
2 brk krossade tomater (med fördel italienska, varav en med chili)
1 msk tomatpuré
1 dl cremé fraiche
2 tsk Mushroom soja
några stänk av kulörsoja
salt & peppar
smör

Ugnspannkaka

2 dl fullkornsvetemjöl
1 dl fullkornshavregryn
1 tsk salt
5 ägg
8 dl mjölk
1 msk flytande margarin

Gör så här

 Sätt ugnen på 225 grader. Börja med pannkakan. Blanda mjöl, havregryn och salt i en bunke. Tillsätt äggen och vispa till en tjock smet. Späd smeten med mjölken, lite i taget. Blanda i flytande margarin. Grädda i ugnen ca 30-35 min i långpanna på ett teflonbelagt bakplåtspapper. Under tiden pannkakan gräddas gör du köttfärssåsen.

Hacka löken, både vit och gul, och fräs med färsen. Smula ner buljongtärningen. Rör sedan ner övriga ingredienser, låt puttra en stund. Lägg ett stort ark med aluminiumfolie på en stor skärbräda. Stjälp upp pannkakan på folien, bred ut köttfärsröran men lämna en smal ram runt om. Rulla ihop som en rulltårta och svep om med folien. Vid servering drar man bort så mycket folie som behövs för varje bit. På så sätt bibehålls värmen väldigt bra. Servera med en grönsallad och en god vinägerdressing, (se Kalla såser). Den som önskar, river över lite parmesanost.

 

Hemmagjorda hamburgare

Den här enkla och goda rätten passar alla eftersom man väljer tillbehör efter smak. Receptet är beräknat till 4 hamburgare.

Ingredienser 

4 st hamburgerbröd (med fördel fullkornsbröd)
400 g nötfärs
2 dl turkisk yoghurt
2 msk bostongurka (ev stark sort)
2 tsk senap
1 rödlök
4 skivor ost
1 färsk tomat
blandad färsk sallad
ketchup
flingsalt & nymald vitpeppar
smör

Gör så här

Blanda yoghurt med bostongurka, senap, flingsalt och nymald vitpeppar. Detta är en väldigt god hemmagjord dressing/sås, se Kalla såser. Skiva tomaten och rödlöken. Skölj salladen. Skiva osten alternativt använd färdigskivad från affären. Lägg upp tillbehören på fina assietter eller i skålar. Även ketchupen kan vara trevlig att servera i en skål. När alla kalla ingredienser är klara är det dags att göra hamburgarna.

Blöt ner en skärbräda med vatten och blöt även ner händerna. Dela färsen i fyra delar och rulla till bullar som sedan plattas ut till hamburgare. Om färsen är kall, låt burgarna ligga en stund på skärbrädan innan stekning. När burgarna sedan är stekta i smöret är det bara att servera och hugga in! Stek gärna i grillpanna men vanlig stekpanna går självklart lika bra. Funkar ju alldeles utmärkt att grilla biffarna också!

 

Färsfyllda tortillabröd

Denna rätten kan varieras i all oändlighet med olika fyllningar. Här har jag valt fajitakryddad köttfärs.

 

Ingredienser 

600 g nötfärs
1,5 påse fajitakrydda
6 tortillabröd, stor storlek
2 dl riven ost med smak
smör

Gör så här

Sätt ugnen på grill 175 grader. Fräs färsen i smör tills den är genomstekt. Tillsätt fajitakryddan och vatten enligt anvisningar på påsen. Låt koka ner en aning. Fördela 1/6 av röran på ett tortillabröd, rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Gör likadant med resterande bröd. Strö över den rivna osten och sätt in i ugnen. Låt stå tills osten har smält och fått lite färg.

Under tiden: Blanda en härlig grönsallad med mycket färger och servera till de fyllda tortillabröden.

 

Köttfärssås & spagetti

En vanlig köttfärssås är alltid poppis hos de flesta barnen. Här kommer mitt grundrecept, men även det går ju att förändra efter smak... Detta receptet räcker till 4-5 personer. Välj fullkornspasta/spagetti för en bättre och längre mättnadskänsla.

 

 

Ingredienser

800 g nötfärs
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 brk krossade tomater (med fördel italienska, varav en med chili)
1 msk tomatpuré
1 dl cremé fraiche (kan uteslutas)
1 st svampbuljongtärning
2 tsk mushroom soja
några stänk av kulörsoja
salt & peppar
smör

Gör så här

Bryn köttfärsen i smöret, krydda med salt & peppar. Blanda ner den finhackade löken (både vit och gul) och låt fräsa ett par minuter tillsammans. Smula sönder buljongtärningen över köttfärsen och rör ner resterande ingredienser. Låt puttra på svag värme och koka under tiden pastan al dente. Strö gärna över lite parmesanost vid serveringen. Mums!

 

Köttfärspaj

Som variation gör jag en paj ibland med en härligt god grönsallad till. Grundreceptet för en vanlig köttfärssås fungerar även till pajen, med lite justeringar för mängden av olika ingredienser. Detta receptet räcker till en normalstor pajform. 

 

Ingredienser

Köttfärssås

600 g nötfärs
1/2 finhackad gul lök
1 brk krossade tomater (med fördel italienska, varav en med chili)
1/2 msk tomatpuré
1 dl cremé fraiche (kan uteslutas)
1/2 svampbuljongtärning
2 tsk Mushroom soja
2 dl riven ost, efter smak
några stänk av kulörsoja
salt & peppar
smör

Pajskal

3 msk kallt vatten
125 g kylskåpskallt margarin
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 dl vetemjöl med fullkorn eller dinkelmjöl

Gör så här

Börja med pajskalet. Använd med fördel en matberedare. Häll i mjölet, tärna smöret och lägg ovanpå mjölet i matberedaren. Häll över vattnet. Kör ca 30-60 sek tills pajdegen har format sig till en stor klump. Tryck ut degen i pajformen och ställ i kylskåpet i 30 min. Bryn köttfärsen i smöret, krydda med salt & peppar. Blanda ner den finhackade löken och låt fräsa ett par minuter tillsammans. Smula sönder buljongtärningen över köttfärsen och rör ner resterande ingredienser. Låt puttra på svag värme.

Ta ut pajformen ur kylskåpet och täck kanterna på pajskalet med aluminiumfolie. Förgrädda sedan i ugnen, 225 grader i 10 min. Fyll skalet med köttfärssåsen, lägg ut skivor av färsk tomat och strö över riven ost. Lite grovriven svartpeppar ovanpå och sedan är det dags att ställa in pajen ytterligare ca 25 min i ugnen. Servera en färgrik och fräsch grönsallad till.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)