Kalla såser

En kall sås passar bra till nästan all mat. Men jag har några standardsåser som är favoriter. De går dessutom väldigt snabbt att blanda ihop, så länge alla ingredienser finns hemma. Basen är alltid turkisk yoghurt i mina kalla såser. Sour supreme till de som inte tål mjölk. Undantaget är salladsdressingen som har vinägerbas.

Senapsås passar perfekt till fisk men funkar också bra till kött och kyckling. Här tar jag alltid mängd efter smak. Blanda 2dl turkisk yoghurt med 1/2 msk senap, helst grovkornig. Krydda med flingsalt och nymald vitpeppar. Klart!

Stenbitsrom och gul/röd lök är en klassisk kall sås på sommaren. Passar perfekt till fisk, särskilt lax. Blanda turkisk yoghurt med stenbitsrom och hackad lök, gul eller röd efter smak. Krydda med salt och peppar. Klart!

Soltorkade tomater och basilika är en härlig smakkombination. Såsen passar, enligt mig, bäst till kyckling eller kött. Grovhacka 8-10 st soltorkade tomater i olja. Grovhacka även basilika, ca 1/2 kruka. Blanda med turkisk yoghurt och krydda med flingsalt och nymald vitpeppar. Klart!

Hemmagjord gurkmajonnäs görs enkelt med få ingredienser. Blanda turkisk yoghurt, bostongurka, vanlig senap, en klick majonnäs (kan uteslutas), flingsalt och nymald vitpeppar. Perfekt kall sås som passar lika bra till hamburgare som till fisk.

Salladsdressing med vinägerbas passar både till grönsallader och strimlad vitkål. Blanda lika delar kallpressad rapsolja, olivolja, balsamvinäger och äppelcidervinäger. Krydda med en dos örtsalt. Skaka i en flaska och du har en suverän salladsdressing på ett kick! Om salladen är av mer "matkaraktär" med matvete/couscous och bönor i så tycker jag salladen är godast utan dressing.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)